marcello-motadelli-imag-conducere

 

Marcello MOTTADELLI
Coordonator Muzical

Absolvent al Conservatorului „Giuseppe Verdi“ din Milano, Marcello Mottadelli și-a început cariera în anul 1999, ca dirijor principal al Berner Symphoniker la Stadttheater Bern, Elveția. Fiind responsabil cu întregul repertoriu de operă, a dirijat Hänsel și Gretel, Così fan tutte, Liliacul, Trubadurul, Flautul fermecat, Vânzătorul de păsări, Martha. În timpul perioadei sale din Berna, a fost invitat să dirijeze un turneu cu operele Nabucco și Un Ballo in Maschera, alături de orchestra și corul Teatrului de Operă și Balet din Minsk.

În anul 2001, și-a făcut debutul în Statele Unite ale Americii la Opera din Colorado cu Turandot. În același an și-a făcut debutul și în Africa de Sud, dirijând Rigoletto și Simfonia nr. 2 a lui Gustav Mahler la Opera din Cape Town.

A fost invitat în mod constant să dirijeze în diverse teatre lirice din lume, printre care, în 2002, în Germania, unde a dirijat producții precum Carmen, Rigoletto și Trubadurul. În același an, s-a întors in Belarus să reînceapă munca sa cu orchestra și corul Teatrului de Operă și Balet din Minsk și să dirijeze Tosca la Bolshoi Theatre, Minsk, precum și Messa da Requiem de Giuseppe Verdi în Besana în Brianza, Italia.

Între 2002 și 2008, printre alte producții, Mottadelli a dirijat Der Freischütz și Rigoletto la Opera Națională Daneză, concerte simfonice cu Orchestrele Simfonice Odense și Aalborg, Bialystok Philharmonic Orchestra (Polonia), Orchestra Teatro Coccia din Novara, Orchestra Simfonică (Danemarca), Slovak Radio Symphony Orchestra (Bratislava). În această perioadă a apărut de mai multe ori alături de Orchestra Simfonică din Cairo, atât în Cairo cât și la un Concert de Gală în Iordania, în care au cântat Plácido Domingo, Julia Migenes și Daniel Barenboim.

Din 2008 până în 2011, Mottadelli a fost numit Director Muzical General al Orchestrei Simfonice din Cairo. În acest timp, a debutat în Coreea de Sud, la Centrul de Artă Seongnam din Seul, și a dirijat Don Carlos la Teatrul Regal Danez din Copenhaga. Ulterior, a fost invitat să dirijeze Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti și Manon Lescaut la Opera Națională Daneză, în 2009 și în 2010.

Marcello Mottadelli a avut onoarea să fie invitat la renumitul Concert pentru Premiul Nobel din Stockholm, în 2011, unde a dirijat Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, alături de tenorul Joseph Calleja, în prezența laureaților premiului Nobel și a familiei regale suedeze. În același an, cât și în anul următor, a avut mai multe apariții importante printre care Aida la Opera din Cairo, mai multe concerte simfonice la Teatro Carlo Felice din Genova și Teatro Lirico Giuseppe Verdi din Triest, La Traviata la Teatrul Regal Danez din Copenhaga și Lucia di Lammermoor la Opera på Skäret din Suedia, care a fost primită foarte bine de criticii internaționali.

Printre aparițiile sale recente sunt Madama Butterfly la Teatro Massimo din Palermo, Boema în Seul și mai multe apariții cu Orchestra Simfonică din Nürnberg, Germania. În 2014 se întoarce în Suedia, la Opera på Skäret, pentru a dirija Otello, iar în Cremona, Brescia, Como și Pavia a dirijat Nabucco. În August 2015 a dirijat La Traviata la Opera på Skäret din Suedia și în Februarie a dirijat Tosca și Simon Boccanegra, în Craiova. Tot în România a dirijat Rigoletto si Boema la Iași. În mai 2016 a dirijat Gala din Seul. În Iunie 2016 a avut căteva concerte cu orchestra Pomeriggi Musicali din Milano, iar în septembrie a dirijat Madama Butterfly la Ente Luglio Musicale Trapanese din Sicilia.