Amorul Vrăjitor
Tricornul
(El Amor Brujo
El Sombrero de Tres Picos)

Manuel de Falla

 
Libretul Gregorio Martínez Sierra
Durata 1h 50 min Pauze 1
Limba Spaniolă Supratitrat DA Premieră 15, 16 decembrie 2016
Dirijor Ciprian Teodoraşcu
Regia artistică și coregrafia Carlos Vilán, Spania
Decor Ricardo Sánchez Cuerda, Spania
Costume Carmen Granell, Spania
Lumini Felipe Ramos, Spania
Asistent costume Verónica Expósito Abad, Spania

Spectacol cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului
Eveniment dedicat veteranilor de război

 

Sinopsis

„Amorul vrăjitor”

Candelas, o tânără frumoasă şi pasională, a fost îndrăgostită de un gitan gelos şi desfrânat. Deşi au dus împreună o viaţă nefericită, ea l-a iubit foarte mult, a regretat moartea lui şi nu l-a putut uita. Amintirea lui este pentru ea ca un vis, sumbru, înfricoşător, ca o vrajă care duce la nebunie. Ea este îngrozită că spiritul lui nu a dispărut, că se va întoarce, că el continuă să o iubească în felul lui, întunecat, păcătos şi insistent. Ea se lasă pradă amintirilor trecutului, ca şi cum ar fi sub influenţa spectrului, dar rămâne o tânără puternică şi plină de viaţă.

La venirea primăverii se îndrăgosteşte de Carmelo, un tânăr frumos şi elegant, care îi împărtăşeşte sentimentele. Candelas, fără să-i refuze dragostea, răspunde iubirii lui, dar rămâne obsedată de trecut. Când Carmelo îi mărturiseşte dragostea, Spectrul gitanului revine, o îngrozeşte pe Candelas şi o desparte de noul ei iubit. Candelas şi Carmelo nu îşi pot exprima dragostea printr-un sărut.

Candelas este abătută, se simte vrăjită, iar vraja trebuie întreruptă. Carmelo crede că va găsi o soluţie. Cândva el a fost prieten cu spectrul care o bântuie pe Candelas şi ştie că era infidel şi gelos. Cum pare că, şi după moarte, şi-a păstrat caracterul şi obiceiurile, ar trebui păcălit pentru ca îndrăgostiţii să poată schimba sărutul dragostei. Carmelo o convinge pe Lucia, o tânără gitană, prietenă a lui Candelas să se prefacă sedusă de Spectru, iar aceasta acceptă propunerea. Carmelo se întoarce pentru a-i jura dragostea lui Candelas, dar Spectrul intervine. El o vede însă pe Lucia şi nu poate rezista tentaţiei. El cedează frumuseţii Luciei. Între timp, Carmelo reuşeşte să o convingă pe Candelas de dragostea sa şi astfel viaţa triumfă în faţa morţii şi a trecutului. Îndrăgostiţii se sărută, vraja sinistră este înfrântă, iar Spectrul dispare învins de iubire.

 

„Tricornul”

Acţiunea constă într-o glumă făcută unui bătrân guvernator din Andaluzia, îndrăgostit nebuneşte de o morăriţă tânără, pe care o urmăreşte. Iubirea pentru tânăra soţie a unui morar gelos este ideea principală a poveştii. Ea se preface că acceptă curtea pe care i-o face guvernatorul, dar forţată de situaţie, îl face de râs pe bătrânul crai care, pe deasupra, e luat în batjocură de vecini în timp ce morarul şi soţia sa îşi declară iubirea.

În a doua parte a baletului este surprinsă o atmosferă festivă câmpenească spaniolă, care cuprinde cele mai reprezentative dansuri: Farruca (dans flamenco) şi Jota (dans popular).