Don Giovanni

Wolfgang Amadeus Mozart

 
Libretul Lorenzo Da Ponte
Durata 3h 25 min Pauze 1
Supratitrat DA Premieră 1 septembrie 2017
Dirijor Ciprian Teodoraşcu
Regie şi lumini Andrei Şerban
Regizor asociat Daniela Dima
Decor Andrei Şerban
Costume Corina Grămoşteanu
Maestru de cor Daniel Jinga
Durata estimata a spectacolului: 3 ore 25 min

Sinopsis

Actul I

Leporello stă de pază, lamentându-se, în timp ce stăpânul său, Don Giovanni, o seduce pe Donna Anna. Brusc, cei doi ies din casă, tânăra urmărindu-l pe Giovanni, disperată să-l rețină. Tatăl ei, Comandorul, apare și îl provoacă la duel pe Don Giovanni. În legitimă apărare, acesta îl rănește fatal. Donna Anna îi cere lui Don Ottavio să jure că va răzbuna moartea tatălui. Cei doi sunt logodnici, promiși unei căsătorii din interes, care a fost aranjată de părinții lor, membri importanți ai înaltei societăți la putere. Între tineri nu este deloc dragoste, ci doar frustrare și ură. Deși sub presiunea recentei întâmplări tragice, Don Giovanni simte „parfum de femeie”. Femeia este nimeni alta decât Donna Elvira, care se declară soția lui abandonată. Recunoscând-o, își pierde interesul și îl lasă pe Leporello să-i explice “totul”. Acesta îi dezvăluie catalogul impresionant al cuceririlor feminine ale stăpânului său.

Zerlina și Masetto își celebrează căsătoria. Don Giovanni se alătură nunțtii, fiind interesat de tânăra mireasă, dar Donna Elvira întrerupe scena de seducție la timp. În prezența lui Don Ottavio, Donna Anna îi cere lui Giovanni să le promită ajutorul prietenesc, dar tocmai reapare Donna Elvira, care încurcă din nou planurile și creează confuzie. Donna Anna îi declară logodnicului că a recunoscut vocea ucigașului tatălui ei, așadar îi cere să-l ucidă pe Giovanni.

Don Giovanni organizează o mega-petrecere, la care Anna, Elvira și Ottavio apar mascați. Giovanni o regăsește pe Zerlina și încearcă să profite de ea. Cei trei oaspeți misterioși se dezvăluie și îl demască pe Giovanni drept seducător și criminal.  E încolțit de toți, dar reușește să fugă.

Actul II

Leporello, deghizat ca Giovanni (forțat de cel din urmă), pleacă într-o plimbare nocturnă cu Elvira, pentru ca Giovanni să-i poată face o serenadă foarte tinerei ei servitoare. Masetto apare cu un grup de bătăuși, decis să-l ucidă pe “desfrânat”, dar ajunge să fie bătut măr el însuși, prin viclenia falsului Leporello (adevăratul Giovanni). Leporello, încă deghizat, încearcă să fugă de Donna Elvira, dar este încolțit de Donna Anna, Don Ottavio, Zerlina și Masetto. Amenințat cu moartea, se autodemască. Don Ottavio afirmă încă o dată convingerea că Giovanni e vinovat și că va fi pedepsit. Elvira, nebună de dragoste, e din ce în ce mai disperată. Don Giovanni și Leporello se întâlnesc întâmplător în cimitir. Don Giovanni sfidează locul și debitează trivialități.  O voce din străfunduri se face auzită.  Giovanni vede statuia Comandorului și îi ordonă lui Leporello s-o invite la cină. Statuia acceptă.

Don Ottavio face presiuni asupra logodnicei sale pentru a grăbi căsătoria, însă Donna Anna preferă s-o amâne. Giovanni savurează lacom o cină copioasă. Elvira face o ultimă încercare de a-l salva, pe care el o respinge zeflemitor. Comandorul apare și îi dă o ultimă șansă de a se îndrepta. Urmează deznodământul.