Don Quijote

Ludwig Minkus

 
Libretul Marius Petipa, după Miguel de Cervantes
Durata 2h 45 min Pauze 2
Premieră 20 ianuarie 1902 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg
Dirijor Ciprian Teodoraşcu
Regia și adaptarea coregrafică Jaroslav Slavický
Scenografia Josef Jelínek
Asistent de coregrafie Katerina Slavicka-Elšlégrovà
Asistent de scenografie Andreia Martinescu
Maeştri balet - solişti Corina Dumitrescu, Gabriel Opincaru și Florica Stănescu
Maeştri balet - ansamblu Petruța Almosnino, Florin Mateescu și Rodica Fiastru
Durata estimata a spectacolului:

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Sinopsis

Prolog

Casa lui Don Quijote, în Castilia. Don Quijote, un nobil în vârstă, visează cu ochii deschişi,  la o viaţă plină de fapte eroice şi  la frumoasa Dulcineea. Pentru a-şi îndeplini aceste vise, plănuieşte o călătorie în căutarea de aventuri fabuloase. În acest scop îl ia cu el pe  servitorul de încredere, Sancho Panza.

Actul I

O piaţă din Sevilla. Câţiva orăşeni s-au adunat în faţa hanului lui Lorenzo. Din mulţime se remarcă fiica lui Lorenzo, Kitri. Ea abia aşteaptă să-şi întâlnească iubitul, bărbierul Basil. Acesta o vede şi, pentru a o tachina,  le face curte prietenelor ei, apoi dansează împreună cu ea. Lorenzo nu priveşte cu ochi buni dragostea lor şi îi desparte. Intră Camacho, un nobil bogat, dar ridicol şi trufaş, care încearcă să câştige inima lui Kitri. Lorenzo e în al noulea cer: iată un pretendent ideal! Kitri nu este însă încântată de idee şi îşi bate joc de Camacho.

În drumul lor către coridă, un grup de toreadori se opreşte în piaţă, conduşi de Espada şi dansatoarea Mercedes. Bucuria generală este întreruptă de sosirea ciudatului cuplu de aventurieri Don Quijote şi Sancho Panza. Ei poposesc la hanul lui Lorenzo. Între timp, Kitri şi Basil se întorc în piaţă, iar Don Quijote este pe loc fermecat de frumuseţea lui Kitri. În sfârşit el şi-a găsit personificarea Dulcineei.

Pentru a putea fi împreună, împotriva voinţei tatălui său, Kitri decide să fugă cu Basil. Ei sunt urmăriţi de Lorenzo, îndrăgostitul Camacho, la care se adaugă Don Quijote şi Sancho Panza.

Actul al II-lea

Kitri şi Basil hoinăresc prin tabăra unor ţigari, lângă o moară de vânt. Ţiganii le-au oferit adăpost şi îi ascund de Lorenzo şi Camacho. Curând, în tabără apar Don Quijote şi Sancho Panza, obosiţi de urmărire. Don Quijote o întâlneşte din nou pe Kitri şi hotărăşte să facă o faptă de vitejie pentru a-i cuceri inima. Astfel, el se luptă cu moara de vânt pe care o crede un uriaş. Aruncat de către braţele morii, el cade şi se răneşte, apoi adoarme. În visul său este rănit de săgeata lui Cupidon şi crede că în sfârşit se va întâlni cu Dulcineea. Don Quijote se trezeşte în momentul în care Lorenzo şi Camacho, furioşi, se apropie de moară, căutându-i pe Kitri şi Basil. Aceştia însă părăsiseră tabăra. Don Quijote, încercând acum s-o protejeze pe Kitri de urmăritori, îl înşeală pe Lorenzo, dar Sancho Panza, fără să vrea îi arată acestuia direcţia în care au fugit îndrăgostiţii. Singura soluţie acum, pentru a o ajuta pe Kitri, este ca Don Quijote şi Sancho să-i ajungă din urmă şi să-i avertizeze.

Actul al III-lea

O mulţime s-a adunat într-un han pentru o petrecere. După corida din ziua aceea, intră toreadorii, cu Espada şi Mercedes în frunte. Ei dansează spre bucuria petrecăreţilor. Kitri şi Basil sosesc în grabă, căutând să se ascundă de Lorenzo şi Camacho. Ei sunt însă văzuţi de urmăritori. Lorenzo nici nu vrea să audă de rugăminţile lui Kitri şi vrea să facă pe loc logodna dintre ea şi Camacho. Basil, disperat, se preface că se sinucide. Don Quijote ajunge şi el la han. La rugămintea lui Kitri, el îl convinge pe Lorenzo să satisfacă ultima dorinţă a lui Basil şi să le dea îndrăgostiţilor binecuvântarea părintească. Crezând că Basil a murit, Lorenzo acceptă, dar în secunda următoare, Basil se ridică teafăr şi nevătămat. Lorenzo îşi dă seama că a fost păcălit, dar e prea târziu. Kitri, care ştia de planul lui Basil de a-i păcăli, este bucuroasă că şotia a reuşit.

Actul al IV-lea

Acum, nimic nu mai poate sta împotriva căsătoriei lui Kitri cu Basil. Printre oaspeţii de onoare de la nuntă se află desigur Don Quijote, care le urează tinerilor fericire, apoi pleacă într-o nouă călătorie de aventuri, în căutarea Dulcineei.