Madama Butterfly

Giacomo Puccini

 
Libretul Luigi Illica și Giuseppe Giacosa
Durata 2h 40 min Pauze 1
Limba italiană Supratitrat DA Premieră 28 mai 1954
Premiera mondială 17 februarie 1904, Teatro alla Scala din Milano (prima versiune), 28 mai 1904, Grand Teatro din Brescia (a doua versiune)
Dirijor Marcello Mottadelli
Regia Jean Rânzescu
Decor Theodor Kiriakoff Suruceanu
Costume Elena Feodorov
Adaptarea scenografică Cătălin I. Arbore
Maestru de cor Daniel Jinga
Asistent de regie Ştefan Neagrău
Durata estimata a spectacolului: 2 ore 40 min

Operă în trei acte de Giacomo Puccini
Libretul: Luigi Illica și Giuseppe Giacosa

Sinopsis

Actul I

La Nagasaki, într-o casă de pe colină, se serbează căsătoria japonezei Cio-Cio-San (Madama Butterfly) cu ofițerul american Pinkerton. Consulul Sharpless îi atrage atenția că tânăra mireasă ia în serios căsătoria, care pentru Pinkerton este doar amuzament. Într-adevăr, atunci când rudele o repudiază pentru această legătură, tânăra găsește în iubirea lui Pinkerton o consolare care nu seamănă cu o simplă joacă.

Actul al II-lea

Au trecut trei ani de așteptare, dar Butterfly tot mai speră că Pinkerton se va întoarce, crescându-și fiul și refuzând orice propunere de a se recăsători. Ea are încredere în jurământul de dragoste și nu înțelege sfaturile consulului Statelor Unite, care are misiunea de a-i anunța întoarcerea lui Pinkerton, recăsătorit, pentru a-și lua doar fiul.

Actul al III-lea

După o noapte de veghe, Butterfly adoarme în zori. La auzul semnalului de intrare în port a navei, Butterfly se pregătește să-și primească soțul. Pinkerton sosește împreună cu Consulul și cu Kate, soția sa americană, și îi spune cameristei Suzuki scopul vizitei lor. Suzuki își dă seama că sfârșitul tinerei stăpâne a sosit. Butterfly suportă vestea cu mult curaj, dar cere ca Pinkerton să vină să-și ia copilul. În timp ce micuțul își așteaptă tatăl, Butterfly se sinucide, auzindu-și pentru ultima oară numele strigat de Pinkerton, care urcă în goană colina.