Romeo şi Julieta

Serghei Prokofiev

 
Durata 2h 30 min Pauze 1
Premieră 10 martie 2017
Dirijor Tiberiu Soare
Regie şi coregrafie Renato Zanella
Decor Alessandro Camera
Costume Carla Ricotti
Lumini Vinicio Cheli
Asistent de coregrafie Adina Tudor
Maeştri de balet Corina Dumitrescu, Rodica Fiastru, Bianca Fota, Gabriel Opincaru, Florica Stănescu, Gigel Ungureanu, Oana Vuluță
Durata estimata a spectacolului: 2 ore 30 min

Actul I
Uvertura.
Străzile Veronei. Oraşul se trezeşte la viaţă şi prietenii inseparabili Romeo, Mercutio şi Benvolio se pregătesc de antrenamentul de dimineaţă. Mercutio o întâlneşte pe Rozalinda şi face rost de trei invitaţii la petrecerea familiei Capulet.

 Şcoala de scrimă. În Verona de astăzi, familiile puternice Capulet şi Montague sunt inamice. Amândouă practică scrima şi nu îşi vorbesc unii altora. Aroganţa lui Paris şi Tybalt provoacă un incident în timpul antrenamentului de dimineaţă, iar tensiunea şi violenţa dintre familii cresc.

Paris intră în cercul familiei Capulet. Pentru a se iniţia în regulile familiei, nunta dintre Julieta şi Paris trebuie să fie precedată de un ritual. Camera Julietei. Julieta se scoală din somn. Mama ei o pregăteşte pentru nunta cu Paris şi pentru întâlnirea cu înalta societate.

Drumul spre petrecere. Oaspeţii se îndreaptă spre petrecere, Paris o întâlneşte pe Rozalinda pe stradă şi o provoacă. Mergând spre casă, Mercutio îi anunţă pe Romeo şi Benvolio de planul său de a merge la petrecere.

Petrecerea familiei Capulet. Petrecere mondenă la familia Capulet. Mercutio, Romeo şi Benvolio hotărăsc să meargă în secret. Julieta va fi prezentată societăţii şi îl va întâlni oficial pe Paris. Julieta îl cunoaşte pe Romeo, iar el este forţat să plece. Petrecerea se încheie cu enervarea lui Tybalt, care vrea acum să se răzbune pe jignirea adusă de Romeo.

Rozalinda, Mercutio şi Benvolio îl caută pe Romeo. Acesta vrea să o mai vadă pe Julieta o dată şi o cheamă. În această noapte ei se îndrăgostesc.

Actul II
Clubul familiei Montague. Noaptea continuă la palatul familiei Montague. Romeo îndrăgostit şi familia sa. Romeo ajunge în sfârşit acasă, dar nu se poate distra pentru că este prea îndrăgostit. Mercutio intră cu Rozalinda şi Benvolio, iar petrecerea se intensifică atât de mult încât şi Romeo începe să se bucure de acea noapte.

Scrisoarea Julietei către Romeo. E târziu în noapte când doica Julietei îi înmânează lui Romeo o scrisoare: Julieta îl aşteaptă la biserică. Nunta secretă. În inocenţa sa, Julieta crede că o căsătorie între ea şi Romeo este o posibilă soluţie a conflictelor dintre familiile lor. Petrecerea continuă. Familia lui Romeo o întâmpină pe Julieta în lumea lor. Ea este binevenită şi simte că o frumuseţe extraordinară o înconjoară.

Răzbunarea lui Tybalt. Jignirea adusă de Romeo la petrecerea familiei Capulet trebuie pedepsită. El intră beat în casa lor şi îl provoacă pe Romeo. Prezenţa Julietei îi măreşte furia. Mercutio îl apără pe Romeo şi moare,  apoi Romeo, compleşit de durere, îl ucide pe Tybalt. Julieta îl ia pe Romeo de acolo înaintea sosirii părinţilor ei. Frumuseţea a dispărut, vrajba şi întunericul se adâncesc.

Actul III
Dormitorul Julietei. Julieta fuge cu Romeo. Această zi a maturizat-o prin atâta durere, dar dragostea lor este prea puternică. Romeo trebuie însă să plece din Verona. Familia o forţează pe Julieta să se căsătorească cu Paris. A sosit o nouă zi şi familia Julietei o constrânge să se mărite cu Paris. Julieta refuză cu stăruinţă printr-o reacţie puternică faţă de Paris, care o tratează cu violenţă.

Julieta cere ajutorul Părintelui Lorenzo. Julieta se simte pierdută şi pustiită şi cere ajutorul preotului Lorenzo, care îi dă un medicament special cu care să-şi însceneze moartea. El îl va informa pe Romeo despre asta şi cei doi vor putea să fugă împreună de îndată ce ea se trezeşte.

Romeo şi Julieta în criptă. Julieta acceptă planul Părintelui Lorenzo, familia sa o găseşte moartă şi o aduce în criptă. Din nefericire, Benvolio ajunge la Romeo înaintea mesagerului Părintelui Lorenzo, iar el crede că ea a murit.Sinuciderea. Lui Romeo nu-i vine să creadă că a pierdut-o pe Julieta. Ea se trezeşte prea târziu, Romeo s-a otrăvit. Ea va bea din sticla lui, încă încălzită de buzele sale şi va muri. Începe iubirea fără de sfârşit!